field_header_image[$node->language]) && $node->field_header_image[$node->language][0]['filename'] != "") $img = $node->field_header_image[$node->language][0]['filename']; else $img = variable_get('wd_header_image'); if ($img) { ?>

Cellulit lexikon kezdőknek és haladóknak

A strandszezon közeledtével mindenki szívesen öltené magára legújabb bikinijét, ezért a téli zsírpárnácskák letornázása mellett fontosnak tartjuk, hogy a sajnos 'népbetegségnek' számító narancsbőr megelőzéséről és kezeléseiről is tájékozódjanak kedves olvasóink. Cikkünkkel szeretnénk felhívni - életkortól és alkattól függetlenül - minden hölgy figyelmét a megelőzésre, ugyanis rendszeres sportolással és megfelelő táplálkozással meggátolhatnánk a cellulit kialakulását. Adottságainkat, testfelépítésünk öröklött jegyeit persze nehéz lenne megváltoztatni, ám aggodalomra még így sincs semmi ok. A narancsbőr csökkentéséhez illetve megelőzéséhez ma már számos eljárás áll rendelkezésünkre. Összeállításunkból megismerkedhet a leghatásosabb kozmetikai és természetgyógyászati kezelésekkel, de az otthoni ápoláshoz is ajánlunk néhány bevált tippet.

Mi is az a cellulit?
Ha testünk valamely részén hüvelyk- és mutatóujjunk közé csípünk egy bőrdarabot és azon narancshéj-szerű barázdák láthatóak, sajnos meg kell barátkoznunk a cellulit, azaz a narancsbőr fogalmával. A bőr alatt található kisseb-nagyobb csomók, elváltozások sajnos nem csak esztétikai problémát jelentenek. Elsősorban a zsír- és vízháztartás anyagcserezavaraiból, valamint az elégtelen nyirokkeringés során felhalmozódott salakanyagok következtében keletkeznek. Ezek a felesleges bomlástermékek visszamaradnak a bőr kötőszövetében, így az szivacsossá, narancshéj-rajzolatúvá válik. Oka lehet, az öröklött hajlamon és a mozgásszegény életmódon túl, a helytelen táplálkozás, az elégtelen máj- és veseműködés, valamint az ideg- és hormonrendszerben beálló zavarok.

A cellulit lappangási ideje hosszú. Kezdetben sajnos észre sem vesszük, mindössze azt érezzük, magunkra szedtünk pár kilót. Ez többnyire azzal magyarázható, hogy a cellulit pontosan a hízékony testtájakon jelentkezik először, vagyis a csípőn, a hason, a combon, a fenéken és a karon. Ez a hízás azonban mégis más, mert míg normális súlygyarapodás következtében a bőr feszes és sima marad, addig a narancsbőrre pontosan a laza szövetek és a tág pórusú, egyenetlen bőrfelszín a jellemző.

Hogyan előzhetjük meg kialakulását?
A legjobb megelőzésnek az számít, ha már egészen fiatal korunktól, (15-16 éves kortól) fitten és egészségesen élünk: sportoljunk rendszeresen, tartózkodjunk sokat friss levegőn, ne fogyasszunk sok süteményt, zsíros húst, mértéktelen alkoholt és koffeint, valamint nehezen emészthető táplálékokat. Ezeket helyettesítsük teljes kiőrlésű gabonából készült tésztafélékkel, szárnyas húsokkal, sovány tejtermékekkel, no meg rengeteg friss és párolt zöldséggel, gyümölccsel.

A narancsbőr kezelése természetes módszerekkel:

Salaktalanítás:
Mivel a narancsbőr nemcsak a zsír helyi felhalmozódása és a nyirokpangás miatt jön létre, hanem a magas salakanyag-tartalom is közrejátszik, a kezelés során sokat segíthetnek a különféle méregtelenítő kúrák. Salaktalanításkor kizárólag olyan anyagokat szabad fogyasztanunk, melyek a kevésbé terhelik meg szervezetünket, és elősegítik a feleslegben felhalmozott anyagok kiürítését. Könyvecskénket elolvasva, remek tanácsokat kaphat a méregtelenítéshez.

Masszázsfajták:
Ma már rendkívül sokféle masszázstípust alkalmaznak a cellulit kezelése céljából. Nézzük a legfontosabbakat:

 • 1. Nyirokmasszázs: Gyengéd simító és pumpáló mozdulatokkal átmasszírozzák az alsó végtagokat, előtte kiürítik a has területén található nyirokcsomókat, ezáltal serkentik a nyirokkeringést és a pangó ödémák kiürülését.
 • 2. Aromamasszázs: A lazító, gyengéd masszázst intenzívebb dörzsölő, gyúró fogások követik, mely során erősen felfokozódik a kezelt terület vérellátása, és így felgyorsul a salakanyagok elszállítása is. A szakember az igények függvényében választja ki a megfelelő illóolajokat, vagy azok kombinációit. Ismeretesek salaktalanító, bőrfeszesítő és nyugtató aromakompozíciók is. Hatásukra intenzívebbé válik a masszázs regeneráló ereje.
 • 3. Vákuummasszázs: A köpölyözést reflexológiai kezelésekre már elődeink is használták. A vákuumhatást a narancsbőr eltüntetésére szintén alkalmazhatjuk. A műszer olyan, mint egy üvegharangban végződő szívócső. A harangot ráhelyezik a bőrfelületre, kiszívják alóla a levegőt, és megadott szabályok szerint ide-oda húzzák a bőrfelületen. Javítja a keringést, fokozza a zsírbontást: a vákuummasszázs során kitágulnak az erek, s felgyorsul a szövetek vér-és nyirokkeringése, tehát javul a lelassult alapanyagcsere. A percenként 3 cm-nyit előrehaladó bomlástermékeket és zsírt szállító nyirokfolyadék áramlási sebessége akár ötvenszeresére is felgyorsulhat.
 • 4. Igen hatásos még a száraz bőrledörzsölés is: durvább szálú mosdókesztyűvel, vagy luffaszivaccsal a lábujjaktól felfelé haladva alaposan átmasszírozzuk az alsó végtagot - különös gonddal azokat a területeket, melyeken narancsbőr alakult ki. Ha rózsaszínes lett bőrünk, abbahagyhatjuk. Ekkor a bőr és a mélyebb szövetek vérkeringése felgyorsul, és ennek köszönhetően a salakanyagok nagy része is el tud távozni. A száraz bőrledörzsölést magunk is elvégezhetjük, hiszen sem komolyabb szaktudást, sem nagyobb anyagi befektetést nem igényel. A különféle aromák használata rendkívül sokat javít bőrünk állagán, ezért ezeket érdemes otthon a fürdővízhez is adagolni. Javasoljuk a narancs-, grépfruit-, rozmaring-, majoránna-, levendula-, fahéj-, borsmenta- és eukaliptusz olajakat. Ha zuhany előtt alaposan ledörzsöltük bőrünket, az illóolajok fürdés után könnyebben beszívódnak a bőr mélyebb rétegeibe is.


Az egyes masszázsfajtákat érdemes kombinálni. Ha például valakinél hetente többször is zajlik kezelés, a gépi masszázs után inkább a kézit javasoljuk, mert az ugyancsak hatékonyan serkenti a nyirokelfolyást, de nem okoz fájdalmat (érzékenyebb bőrű hölgyeknél pedig vérömlenyt).

Tapasztalatok szerint a legnagyobb eredménnyel a speciális összetett cellulit masszázs büszkélkedhet. Ennek technikájáról kérdeztük Boldizsár Beáta masszőrt:
'Véleményem szerint a masszázs már a narancsbőr kialakulása előtt is rendkívül hasznos, ugyanis ha bőrünket folyamatosan edzésben tartjuk, kisebb eséllyel alakul ki narancsbőr. A speciális cellulitkezelés során először kézi, majd gépi vákuumos masszázst alkalmazunk, melyhez olíva-, jojoba- vagy mandulaolajat, valamint vérkeringést fokozó vagy méregtelenítést elősegítő illóolajokat használunk, melyek gyorsítják a salakanyagok távozását. A kezelés kezdetekor a lágyékban található nyirokcsomókra nyomást, majd szívóhatást gyakorlunk, így ezáltal azt - akár egy csapot - kinyitjuk. Elsőként a felső combot kezeljük, mely során a térdek felől a comb külső vonala mentén a lágyékig hajtjuk a salakanyagokat, hogy a nyirokcsomókon keresztül a véráramba jussanak, ahonnan pedig a kiválasztást végző szervrendszeren keresztül távozzanak. Ezután a has következik, ahol szintén a lágyékok felé masszírozunk, s utolsóként végezzük a comb és fenék masszírozását, az előbbiekhez hasonló technikával. Egy 10-15 kezelésből álló kúra már rendkívül látványos eredményeket mutat, ám a későbbiekben szükségesnek tartok egy-egy emlékeztető, tonizáló masszázst is.'

Akupresszúra:
A masszázst akupresszúrával is kiegészíthetjük, így könnyebb a diétát betartani, enyhül éhségérzetünk, esetleges evési kényszerünk. Az akupresszúra segíti a vesék, a máj és az emésztőszervek működését, ennek köszönhetően serkenti az egész szervezet salaktalanítási mechanizmusát. Az akupresszúra alkalmazása szakemberek hozzáértését igényli, ám minden veszély nélkül érdemes néhány egyszerű pont kezelését otthon is kipróbálni:


 • Étvágycsökkentő-1: 'fogínypont': közvetlen a felsőajak felett középen található. Minden nap kb. 4-szer 2 másodpercig nyomjuk meg mutatóujjunk begyével.
 • Étvágycsökkentő-2: 'felkarpontok': a váll és a könyök között, a karkülső felszínén, középen találhatók. Naponta 5-ször 3 másodpercig körkörös masszázst alkalmazzunk ezen a területen.
 • Éhségpont: a fülkagyló külső peremén található 'függőségpontok': A fülcimpától felfelé haladva masszírozzuk át alaposan mutató-és hüvelykujjunkkal a fülkagyló szélét, ez csökkenti az édességéhséget.
 • Zsírégető pont: a köldöktől három ujjnyira rézsutos irányban találhatók mindkét oldalon az anyagcsere-aktiváló pontok. Naponta többször 3 másodpercig végezzünk körkörös masszázst, hatására gyorsulni fog a zsírlebontás.


A szépséghez kitartás kell!
A cellulit kezelése komoly erőfeszítést, nagy türelmet és kitartást igényel. Aki abban reménykedik, hogy néhány masszázzsal és egy kis diétával, illetve krémekkel eltüntetheti a narancsbőrt, sajnos téved. A szabályok szigorú betartása mellett is legalább 3 hónap szükséges a valóban látványos eredmény eléréséhez. Az előrehaladottabb stádiumoknál pedig akár fél évig is eltarthat a folyamat. Ám nem elég a várt eredményig eljutni, azt nagy gondossággal meg is kell tudni őrizni, ez pedig további kitartó sportot, megreformált étrendet, és időszakonként megismételt masszázskúrákat jelent.

Salaktalanítást elősegítő természetes szerek


 • Szelén és cink:
  Megakadályozzák a nehézfémek lerakódását és csökkentik a szabadgyökök roncsoló hatását
  Egy maréknyi napraforgómag fedezi a napi szükségletet
 • A-, C- és E-vitamin:
  Csökkentik a méreganyagok aktivitását, sejtkárosító hatását
  Napi 2 narancs, 2 sárgarépa és/vagy komplex vitaminok kúraszerűen javasoltak
 • Magnézium:
  Megköti és segíti a nehézfémek kiválasztását a szervezetből
  Fogyasszon minden nap magnéziumban gazdag csírákat
 • Kalcium:
  Segíti a toxikus vegyületek kiürülését
  Napi 1 maréknyi diót vagy mogyorót, időnként szóját és szezámmagot fogyasszon
 • Olívaolaj:
  Megtisztítja a nyálkahártyákat a bekerülő toxikus anyagok egy részétől
  Minden reggel öblögesse át alaposan a száját olívaolajjal
 • Lenmag:
  Veszélytelen rostos magocska, mely segít 'kimosni' a béltraktusban található salakanyagokat
  Kúraszerűen 3x1-3 teáskanálnyi lenmagot használjon minden étkezés előtt
  sok folyadékkal!
 • Boróka:
  Vízhajtó, segít kiüríteni a vízoldékony toxinokat
  Tartson 3-4 hetes borókabogyó-kivonat kúrát
 • Szűztea, zöldalga:
  A szövetekben segítenek a nehézfémek és más toxikus vegyületekfeloldásában és kiürítésben
  Tartson 2-3 hónapos kúrát a belőlük készült kivonatokkal
 • Articsóka:
  Anyagai segítik máj méregtelenítését és a zsírlebontást
  4-6 hétig ebéd után egy evőkanálnyi articsóka-kivonatot igyon meg
 • Alma, lenmag:
  A benne található növényi rostok, a Petin és a cellulóz, sok toxikusanyagot megkötnek és eltávolítanak
  Napi 2 alma és 3-4 teáskanál lenmag csökkenti a szervezetben a méreganyagok felhalmozódását
 • Ásványvíz:
  A legjobb transzportanyag, mely segíthet a káros anyagok kimosásában
  2-3 liternyit igyon meg egy-egy méregtelenítő napon, egyébként pediglegalább napi 1-1, 5 litert
Megkértünk három hölgyet, hogy személyes tapasztalataik alapján segítsenek az olvasóknak helyes gyógymódot választani. Íme:

ANDREA 26 éves
'Kb. két éve vettem észre magamon az első cellulites bőrrészeket a combom belső oldalán a térdem felett és sajnos a fenekem alsó részén is. Ekkor hagytam abba a kosárlabdát és sajnos nem sportoltam utána rendszeresen. Pár hónapja végre rászántam magam és elmentem egy szépségszalonba, ahol kifejezetten alakformálással és cellulites bőrproblémákkal foglalkoznak. Nekem a testtekercselést ajánlották, ami úgy néz ki, hogy egy speciális zselével bekenik a problémás területet, majd szorosan becsavarják fóliával. Egy kezelés általában egy óráig tart, de több kezelésre van szükség, hogy tényleg hatásos legyen. Emellett most már arra is figyelek, hogy csak teljes kiőrlésű gabonából sütött kenyeret eszem, meg sok gyümölcsöt és zöldséget. Mindezek után én sok javulást vettem észre.'

KRISZTINA 30 éves
'Szerintem a cellulit alkati, öröklött probléma, mert nekem már ősidőktől fogva van a combom hátsó részén és a fenekemen annak ellenére, hogy vékony vagyok. Úgy próbálom javítani a bőr állapotát, hogy hetente háromszor-négyszer járok Callanetics tornára, hogy edzettek legyenek az izmaim. Aztán sok ásványvizet iszom, mert az elvileg átmossa az egész szervezetet és teljesen sómentesen étkezem, mert az pedig visszatartja a test vízfeleslegét. Ja és néha tartok egy léböjtkúrát is. A kozmetikusom által ajánlott krémmel szoktam masszírozni a cellulites részeket és így, a tornával és a böjtöléssel együtt szerintem használ.'

GIZELLA 35 éves
'Régebben nem kevés felesleges kiló volt rajtam, aminek egy részét mára már szerencsére sikerült leadnom. A fogyás következtében a méreteim ugyan csökkentek, de a cellulit sajnos nem múlt el sehonnan sem. Mivel a böjtölés során kihajtjuk szervezetünkből a felhalmozódott salakanyagokat, ezért én rendszeresen tartok egy-egy böjtidőszakot. Ilyenkor tényleg kevesebb lesz a narancsbőr rajtam. Sajnos a böjtölésen túl eddig még sem időm, sem türelmem nem volt valamilyen más természetgyógyászati kezelést kipróbálni, de már gondoltam rá, hogy úgy biztosan könnyebben és gyorsabban menne a cellulit felszámolása.'

Shape Magazin 2001.06.08.