field_header_image[$node->language]) && $node->field_header_image[$node->language][0]['filename'] != "") $img = $node->field_header_image[$node->language][0]['filename']; else $img = variable_get('wd_header_image'); if ($img) { ?>

A brokkoli jobban védi a bőrt, mint a fényvédő krémek

A brokkoli-hajtásokból készült kivonat növeli a szervezet természetes védekezőképességét az ibolyántúli napsugarak okozta bőrrák ellen – tanusítja egy tanulmány, amelyet a John Hopkins egyetem orvosi karán végeztek.

 

A brokkoli csíra gyógyhatása - rákmegelőzés a brokkolival

 

Ha a brokkoli kivonatból ki lehetne fejleszteni egy terméket, annak alapvető előnye lenne a fényvédő krémekkel, naptejekkel szemben, amelyek számos rákkeltő vegyi anyagot tartalmaznak.

„Ha az emberi bőrön alkalmazzuk a brokkoli-hajtásokból készült kivonatot (amely magas szulforafán tartalommal rendelkezik), akkor jelentős védelemre teszünk szert” – mondta a kutatás társvezetője, Paul Talalay. „Úgy gondoljuk – legjobb tudásunk szerint – hogy ez az első bizonyított hatásos módszer a rákmegelőzésben, az ember esetében.”

1992-ben Talalay és kollégái a John Hopkins Intézetben felfedezték, hogy a brokkoli nagyon gazdag a természetben előforduló szulforafán nevű vegyületben. Míg az összes keresztes virágú zöldség (káposzta, kelbimbó, brokkoli, karfiol, kelkáposzta, mustár, fehérrépa, retek és vízitorma) tartalmaznak szulforánt alacsony koncentrációban, addig ez a koncentráció a három napos brokkoli-hajtásokban a legmagasabb. A brokkoli magas tápanyagtartalmáról is ismert, például A, B, C vitamin, kalcium, magnézium, kálium, rostok és folsav, és széles körben elfogadott rákellenes hatása a diéta részeként fogyasztva.

 

br_400

 

A szulforafán aktiválja a sejtképződést, ezek az úgynevezett 2-es fázisú enzimek. Az egyik ilyen enzimről, a glutation S-transzferázról kimutatták, hogy semlegesíti a bőr által termelt DNS-károsító vegyületeket, amikot az ultraibolya sugárzásnak van kitéve. Úgy tűnik továbbá, hogy csökkenti azokat a gyulladásokat is, melyek a rákot megelőző kinövéseket teljes értékű rákos daganatokká alakíthatná. A szulforafán a tumorelnyomó fehérjék termelődését is ösztönzi.

 

A kutatások feltárták a brokkolihajtások rákmegelőző tulajdonságait

 

A legújabb vizsgálataik során Talalay és munkatársai brokkoli csíra kivonatot alkalmaztak szőrtelen egerek bőrén, majd ultraibolya-sugárzásnak tették ki őket. A kezelt egerek bőrén jelentősen kevesebb rákos sejt fejlődött ki, mint a nem kezelt társaikén. A kezelt egereken kifejlődött rákos daganatok sokkal kisebbek voltak, mint a kezeletlenekén.

Legutóbb a kutatók hat önkéntes egészséges embert vizsgáltak, mindegyikük hátán két megfigyelt felületet jelöltek ki. Az egyik felületet bekenték brokkolicsíra-kivonattal egy-három nappal a kísérlet előtt. Azután a két hátfelületet ultraibolya-sugárzásnak tették ki. A bekent bőrfelületen 37%-kal kevesebb bőrpír és gyulladás jelent meg, mint a nem kezelt felületen. A reakció egyénenként változott, de mégis 8-78%-kal kevesebb volt a bőrpír és a gyulladás aránya. A bőrpír és a gyulladás jelzi a bőr károsodását és előfutára lehet a bőrráknak.

A brokkoli jobban védi a bőrt, mint a fényvédő krémek - 2. rész
A fényvédő krémekkel ellentétben, a brokkolicsíra kivonat nem blokkolja a napfény bőrbehatolását. Nézzük, hogy miért is fontos a brokkolinak ez a tulajdonsága! 

Hogyan előzi meg a brokkoliban található szulforafán a bőrrákot?

 

A kutatók úgy vélik, hogy a brokkolicsíra kivonat tartós rákmegelőző gyógyhatást biztosít, mert ha egyszer a szulforafán aktiválta a szervezet rákellenes mechanizmusait, akkor azok napokig aktívak maradnak.

„Ez egy nagyon fontos munka” – mondta Michael Sporn, a Dartmouth Orvosi Intézet farmakológia professzora, a Nemzeti Rákkutató Intézet természetes eredetű termékek általi rákmegelőző programjának volt vezetője. A szervezet belső védekezési mechanizmusainak aktiválása - mint mondta - „egy új és ígéretes megközelítés”.

A naptejekkel ellentétben, a brokkolicsíra kivonat nem blokkolja a napfény bőrbehatolását. Ez azt jelenti, hogy nem akadályozza meg a D vitamin felszívódását, mely egy jelentős tápanyag, amely csak ultraibolya sugarak hatására szintetizálódik a szervezetben. Az amerikai, kanadai és brit polgárok többsége D-vitaminhiányban szenved, ami jelentősen megnöveli a mellrák, a prosztatarák, a depresszió, és a csontrendszeri betegségek (például csontritkulás) kialakulásának kockázatát.

 

br2_400_01

 

Talalay és munkatársai remélik, hogy ki tudnak fejleszteni egy brokkolicsíra kivonaton alapuló terméket, amely a bőrre kenve védelmet nyújt a bőrrák ellen. Egyelőre akadályt jelent a szulforafán megfelelő koncentrációjának a pontos meghatározása, a hatóanyag eltarthatóságának biztosítása, és a megfelelő beviteli anyag megtalálása, melyet a bőr hatékonyan tudna felszívni.

Az állati és humán kísérletek során a kutatók acetont használtak a kivonat feloldásához. Ez a körömlakklemosó fő összetevője. De az állatkísérletek alanyainál vese- máj- és idegkárosodás lépett fel az aceton miatt, valamint reproduktív és születési rendellenességeket okozott ez az anyag, ezért a kutatók más megoldást keresnek a termék biztonságos, hosszú távú használatának érdekében. Ezen kívül keresik a módját annak is, hogy a kivonatból kivonják a zöld színt anélkül, hogy a szulforafán laboratóriumi szintetizálásához folyamodnának.

„A brokkolisarjakból való kiindulásnak az a nagy előnye, hogy mi mindnyájan eszünk brokkolit, így nem vagyunk érintettek a toxicitási problémákban” – mondta a tanulmány társ-vezetője, Albena Dinkova-Kostova, aki jelenleg a skóciai Dundee Egyetemen dolgozik. Ezzel szemben egy mesterségesen előállított vegyületnek egy szigorúbb szabályozási folyamaton kellett volna átmennie.

 

A fényvédő krémek rákkeltő, mérgező vegyi anyagai

 

Az amerikaiak 97%-a fertőződött egy oxibenzone nevű vegyi anyaggal, amely a fényvédő krémekben, naptejekben található. Közel 600 féle fényvédő termék tartalmazza ezt az anyagot, köztük számos gyerekeknek szánt formula is.

 

br3_400_01

 

A fényvédő krémek szintetikus illatanyagokat is tartalmaznak, amelyek szintén rákkeltőek, valamint petrolkémiai úton nyert szintetikus anyagokat, amelyek ténylegesen elősegítik a rák kialakulását. Ezért, a tájékozott fogyasztók egyre inkább kerülik a mesterséges krémeket, ezek helyett inkább természetes alapanyagokból készült termékeket választanak, hogy a leégést inkább antioxidáns bevitelével előzzék meg.

Az Asztaxantin például növeli a szervezet veleszületett UV-károsodással szembeni ellenállóképességét. A bogyós gyümölcsök és a mikroalgák fogyasztása (például spirulin és kék-zöld alga) szintén feltölti a bőrt antioxidánsokkal, megnövelve a természetes védekezőképességet az UV-sugarak ellen.

Az igazság az, hogy a naptejek elavultak és veszélyesek. Valójában ezek okozzák azt a betegséget (bőrrák), melyet megakadályozni vannak hivatva, és a bőrgyógyászati ipar csak azért támogatja a fényvédő krémeket, mert e termékek gyártói erősen finanszírozzák ezt. Ami még rosszabb, a fényvédők krónikus D vitamin-hiányt okoznak, kitéve így a fogyasztókat a depressziónak, a prosztata- és az emlőráknak, a csontritkulásnak és a többi degeneratív betegségnek, amelyet a D vitamin hiánya okoz.

Talán hamarosan megjelenik az új fényvédő krém, melynek alapanyaga a brokkolicsíra lesz a mérgező oxibenzon helyett, és rákmegelőző gyógyhatása is lesz.

Forrás: edenkert.hu