field_header_image[$node->language]) && $node->field_header_image[$node->language][0]['filename'] != "") $img = $node->field_header_image[$node->language][0]['filename']; else $img = variable_get('wd_header_image'); if ($img) { ?>

Emésztési zavarok

Bélcsoportok - A személyreszabott gyógyászat hajnala?


A gyógyászat mai szintjén az ugyanazon betegségben szenvedők szinte mindegyike ugyanazt a gyógyszert kapja. A cél viszont, hogy a jövőben elterjedjen a személyre szabott gyógyászat, ami ugyan bonyolultabb és költségesebb, de hatékonyabb kezelést adhat az betegek számára. Ezen az úton az első lépések egyikét jelentheti az új felfedezés, miszerint a bélflóra alapján az emberek három osztályba sorolhatók.

Bertók Lóránd: Az endotoxin szerepe a természetes immunitásban

Bertók Lóránd

az orvostudomány (MTA) doktora, címzetes egyetemi tanár, OTH-Fodor József Országos Közegészségügyi Központ, Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet, Budapest

Az endotoxin szerepe a természetes immunitásban


Az élővilágban (növényektől a magasabb rendű élőlényekig) megfigyelt ellenállóképesség mint fogalom, valószínűleg egykorú lehet a magát és környezetét felfedező ember egészségről, betegségről kialakult elképzeléseivel. A tapasztalat azt mutatta, hogy mindig azok betegedtek meg egy járvány során, akik gyengébbek, esendőbbek voltak. Ezt az általánosan ismert állapotot azonban az emberek évezredeken keresztül nem tudták értelmezni, magyarázni. Történtek ugyan kísérletek már az ókor nagy tudósai részéről, hogy az ellenálló képességet jobban körülhatárolják, de ezek többnyire eredménytelen törekvések maradtak. Később az idők folyamán sok tényezőt (nagy hideg vagy meleg, éhezés, különféle környezeti viszonyok stb.) ismertek fel az emberek és állatok járványos megbetegedései kitörésének hátterében, nemegyszer háborúk következményeként, még a mikrobák felfedezése előtt. Majd Louis Pasteur megfigyelése a hirtelen időjárási változások és baromfikolera-járvány kitörése közötti összefüggésre vonatkozólag felhívta a figyelmet az ellenállóképesség jelentőségére, és megteremtette az alkalmi (fakultatív, opportunista) kórokozó fogalmát is, de a jelenség pontosabb körülírása megmaradt korunk feladatának. Közismert volt ugyanis, hogy egy-egy járvány során adott közösségben/állatállományban nem minden egyed betegszik meg, de vannak olyan egyedek, akik/amelyek belepusztulnak a betegségbe (Bertók, 2002; Bertók - Chow, m. a.).

Reflux betegség

A refluxbetegség igen gyakori. A jellemző típusos tünetei a gyomorégés, a savas (vagy epés vagy semleges ) gyomortartalom felböfögése (vagy simán visszajutása) a nyelőcsőbe. Előfordul még émelygés, nyáladzás. A magyar lakosság közel 30%-ának vannak rendszeres refluxos panaszai. Refluxbetegségről akkor beszélünk, ha legalább két típusos panasz, legalább 3-szor fordul elő hetente.