field_header_image[$node->language]) && $node->field_header_image[$node->language][0]['filename'] != "") $img = $node->field_header_image[$node->language][0]['filename']; else $img = variable_get('wd_header_image'); if ($img) { ?>

ŐSÖK SÁTRA

KIÁLLÍTÁSOK ÉS BEMUTATÓK

2011 július 25. Egy hozzászólás

ŐSÖK SÁTRA

 

A tavalyi Nagy-Kurultáj egyik legsikeresebb eleme volt az ”Ősök sátra” nevű, antropológiai-régészeti kiállítás, amely a Magyar Természettudományi Múzeum és a Kiskun Múzeum együttműködésével jött létre.

A Bugacon 2011. július 29-31-e között megrendezésre kerülő Ősök Napján ismét megcsodálhatjuk az Ősök sátrát, ezúttal kibővített formában. A honfoglalás- és avar-kori leletek mellett, eddig még a nagyközönség által soha nem látott eredeti hun-kori leletekkel kiegészítve.

A tárlat antropológiai részében testközelből pillanthatjuk meg őseink hiteles portréját, rekonstruált arcát és eredeti vonásaikat.. Így többek között megtekinthetjük majd egy népvándorlás kori hun férfi koponyáját, láthatunk a korszakra jellemző mesterségesen torzított koponyákat, és szó szerint szembenézhetünk egy hun férfi tudományos alapon rekonstruált portréjával is.

Az avar korszakot a kunbábonyi kagán koponyája és tudományos módszerrel készült arcrekonstrukciója, valamint a rekonstrukció alapján megfestett, az egykori vezért életszerűen ábrázoló portréja képviseli. De láthatunk olyan avar koponyaleleteket is, melyek a laikus szem számára is jól érzékeltetik a Kárpát-medencébe vándorló nép keleti gyökereit.

A honfoglalás korát, a tavalyi Kurultájhoz hasonlóan idén is a legelső hiteles honfoglalás kori csontváz lelet, Bene vitéz földi maradványai fogják képviselni amelyet az ünnepség helyétől nem messze helyeztek örök nyugalomra egykor.

Ezek mellett alkalmunk nyílik eredetiben is megvizsgálni, hogy milyen látványt nyújt egy, a honfoglalók orvosi tudására jellemző, sebészi koponyalékelés vagy egy szimbolikus trepanáció.

A sátor középpontjában pedig egy honfoglaló magyar harcos in situ sírja előtt adózhatunk tisztelettel.

Őseink csontmaradványai mellett korabeli fegyvereik, ruhadíszeik és használati tárgyaik is bemutatásra kerülnek.

Adózzunk kegyelettel őseink emlékei és tisztelettel sorsfordító tettei előtt.

TOVÁBBI KIÁLLÍTÁSOK:

 

Huszka József kiállítás. Huszka József, a turáni népek művészetének múlt századi kutatója. Őt és munkásságát mutatja be a kiállítás.

 

 

Kiskunsági Nemzeti Park

A rendezvény az ország egyik legszebb tája, a Kiskunsági nemzeti Park tőszomszédságában van. A kiállításon a nemzeti park mutatkozik be.

 

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

A Kárpát-medence szimbolikus helye nincs messze, sem térben, sem eszmeiségben. A honfoglalás egyik legendás eseménye helyszínének őrzői is bemutatkoznak az Ősök Napján.

 

Bronzöntő műhely

Bíró Csaba kutató és gyakorló bronzműves jóvoltából láthatjuk, hogyan is készülhettek egykor a szomszédos Ősök Sátrában bemutatott leletek.

 

Forrás: kurultaj.com