field_header_image[$node->language]) && $node->field_header_image[$node->language][0]['filename'] != "") $img = $node->field_header_image[$node->language][0]['filename']; else $img = variable_get('wd_header_image'); if ($img) { ?>

Cukor és szívinfarktus

   Az Amerikai Szívgyógyászati Társaság (AHA) nemrég publikált egy tanulmányt, amely szerint a cukorbetegeknek csak kis százaléka  tud arról, hogy a szívbetegség lehet az egyik fő halálozási ok a számukra. A társaság megfigyelései azt mutatják, hogy a cukorbetegeknek kétszer-háromszor nagyobb az esélyük arra, hogy megbetegedjen a szívük vagy, hogy szélütés érje őket. A vizsgálat során 532 olyan embert kérdeztek ki, akik II. típusú diabéteszben szenvedtek, és a megkérdezetteknek csak a fele ismerte azt a kifejezést, hogy inzulinrezisztencia. A választ adó páciensek közül csak minden másodiknak volt tudomása arról, hogy az inzulinrezisztencia kapcsolatba hozható a szívbetegséggel.
    Sidney Smith orvos, az AHA vezető tudományos munkatársa, a Chapel Hillben lévő Észak-Carolinai Egyetem orvosprofesszora kijelentette, hogy az inzulinrezisztencia szerepet játszik mind a szívbetegség, mind pedig a II. típusú diabétesz kialakulásában.
Az Országos Koleszterin Oktatási Program által kiadott új "koleszterin-irányelvek" a cukorbetegség agresszív kezelésére hívják fel a figyelmet, mivel a Szívgyógyászati Társaság is úgy véli, hogy a diabétesz a kardiovaszkuláris betegségek egyik fő rizikófaktora. A cukorbeteg páciensek nagy részénél előbb-utóbb kialakul a szívbetegség is, amely végül 80 százalékuknál halált okoz.